嚥下造影検査食の開発 2

高度な嚥下造影検査(X線TV装置を用いた嚥下機能検査:VF)を行うためには、用いるX線不透過性検査食を実際の食品に限りなく近づける必要があります。

 

現在日本人の主食は、ライフスタイルの変化により約20%が「パン食」となっています。

パンは柔らかくて食べやすいように思えますが、窒息事故の頻度が高い食品の一つです。

 

当院栄養科では、硫酸バリウムを用いた「バリウム食パン」を独自開発し、検査食として使用を開始しました。

 

外観・香り・味・食感が実際の食パンに近く、摂食嚥下の一連の流れにおける全てのステージにおいて精度の高い観察が可能です。

 

「バリウム食パン」を用いたVF検査は保険適応となりますので、お気軽にご相談ください。

 

 

 

Development of inspection food for videofluoroscopic examination of swallowing 2

 

In order to perform high-precision VF examination, it is necessary to make the radiopaque inspection foods used as close as possible to actual meals.

 

Due to changes in lifestyle, bread now accounts for around 20% of the staple food of the Japanese.

Bread seems soft and easy to eat, but it is one of the foods that are most frequently involved in choking accidents.

 

Our Nutrition department has recently developed “Barium White Bread” using barium sulfate, and has started using it as inspection.

 

The appearance, aroma, taste, and texture are close to those of actual white bread, enabling highly accurate observation at all stages of the swallowing process.

 

VF examination using “Barium White Bread” is covered by insurance.

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