嚥下造影検査食の開発 3
高度な嚥下造影検査(X線TV装置を用いた嚥下機能検査:VF)を行うためには、用いるX線不透過性検査食を実際の食品に限りなく近づける必要があります。
日本の国民食の一つである中華麺は、食する際に「すする」という独特の動作を伴うため、嚥下障害を有する場合おいては誤嚥リスクが高い食品といえます。
当院栄養科では、硫酸バリウムを用いた「バリウム麺」を独自開発し、検査食として使用を開始しました。
外観・香り・味・食感が実際の中華麺に近く、「すする」動作を含めた摂食嚥下の一連の流れにおける全てのステージにおいて精度の高い観察が可能です。
「バリウム麺」を用いたVF検査は保険適応となりますので、お気軽にご相談ください。
Development of inspection food for videofluoroscopic examination of swallowing 3
In order to perform high-precision VF examination, it is necessary to make the radiopaque inspection foods used as close as possible to actual meals.
Chinese noodle, which are one of Japan’s national dishes, are eaten with a unique action of “slurping”, so they are a food with a high risk of aspiration in the case of dysphagia.
Our Nutrition department has recently developed “Barium Noodle” using barium sulfate, and has started using it as inspection.
The appearance, aroma, taste, and texture are close to those of actual Chinese noodle, enabling highly accurate observation at all stages of the swallowing process, including the act of slurping.
VF examination using “Barium Noodle” is covered by insurance.